28 Mart Perşembe , 2024
Home Buradasınız/ GÜNCEL Buradasınız/ ÇAĞRILARIN YÜZDE 78’İ GEREKSİZ

ÇAĞRILARIN YÜZDE 78’İ GEREKSİZ

Görevi Can Kurtarmak Olan 112 Acil Sağlık Hizmetleri’ne “Acil Olmayan” Birbirinden İlginç Çağrılar Geliyor. Erzincan’da 112 Komuta Kontrol Merkezi’ 7-24 kesintisiz hizmet verirken yıl içerisinde gelen 20 Bin çağrının yüzde 78’ini gereksiz çağrılar oluşturuyor.
1-7 Aralık Acil Sağlık haftası münasebetiyle Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil birimi tarafından 112 acil hatlarının önemine vurgu yapıldı. Erzincan’da 112 Komuta Kontrol Merkezini ziyaret eden Erzincan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Erkan Hirik ve 112 İl Ambulans Başhekimi Uzman Dr. Yasin Bilgin bilgilendirmelerde bulundular.
24 SAAT KESİNTİSİZ HİZMET
112 İl Ambulans Başhekimi Uzman Dr. Yasin Bilgin, “Şu anda biz 112 merkezinin beyni olan Komuta Kontrol merkezindeyiz. Komuta kontrol merkezimiz de 1 doktor ve 6 yardım sağlık personelimiz ile 24 saat kesintisiz hizmet verdiğimiz bir merkez. Vatandaşlarımızın 112 iyi aradıkları zaman ilk cevap verilen nokta komuta kontrol merkezi. Burada vakalar ortalama arkadaşlar tarafından maksimum 1 dakika içerisinde değerlendirilir. Vakaya en yakın istasyona bildirilir. İstasyonda ortalama kentselde 10 dakika kırsalda 30 dakika içerisinde olmak üzere maksimum vakalara ulaşmaya çalışırız” dedi.Vakalar yerinde değerlendirildikten sonra istasyon tarafında nakli yapılacaksa uygun hastaneye naklin yapıldığını söyleyen Bilgin, en kısa zamanda yerinde müdahalesi yapılacaksa müdahalesi yapılıp yerinde bırakılır. Bu hizmet biraz zor ama kutsal bir hizmet bunun içinde burada bulunan arkadaşlar 7- 24 bizde hizmetlerini yürütmektedirler, inşallah bu hizmeti daha geliştirip devam ettirip iyi bir noktaya getirmeye çalışıyoruz.
Bize gelen çağrıların yüzde 22 si vakaya çıkarttığımız istasyonu değerlendiğimiz çağrılar. Bu çağrıların Yüzde 78 oranında gereksiz aramaları var. Özellikle de bizim bu 1-7 Aralık acil sağlık haftasında ifade etmek istediğimiz bir durum, yani gereksiz aramaları mümkün olduğu kadar yapmamamız gerekli. Bu konuda tüm vatandaşlarımızdan gerekli öz veriyi istiyoruz.
112 İl Ambulans Başhekimi Uzman Dr. Yasin Bilgin, “Toplamda bizim ortalama 11 ayda 19 Bin çağrımız oldu. 19 Bin Çağrı’nın yaklaşık 11Bin kadarı kentselde, 8 Bin kadarı da kırsalda. Bu vakalarda bizim hastaları değerlendirip nakletme oranımız Türkiye standartlarına göre gayet iyi durumdayız.
Kentselde beş dakika kırsalda da 20 dakika arasında vakaları hastanelerimize naklediyor ve gerekli tedavilerini yapıyoruz. İstasyon başına düşen vaka sayımızda 50 ile 70 civarında. Oranlar kış ve yaz olarak değişmekte. Ortalamamız 63-64 seviyesinde. Merkezde yaklaşık 6 tane istasyonumuz kırsalda ilçeler de dâhil olmak üzere Erzincan ilimizde toplamda 15 İstasyonumuz bulunmakta. 4 tane de açılışı planlanan istasyon yerlerimiz var. İnşallah en kısa zamanda da istasyonlarımızı açmayı planlıyoruz” dedi.
GEREKSİZ ÇAĞRILARLA
MEŞGUL ETMEYİN
Daha sonra konuşan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Erkan Hirik, “1- 7 Aralık Acil sağlık haftası sebebiyle 112 acil birimimizin faaliyetlerini bilgilendirme açısından şu anda buradayız.
Erzincan İlimizde 15 tane istasyon 183 personelle 7-24 kesintisiz bir şekilde Erzincan’ımıza yakışır sağlık hizmeti sunmak adına 112 Ekiplerimiz sahadalar canla başla çalışan ekiplerimize ben teşekkür ediyorum ve Acil sağlık haftalarını kutluyorum. Bizim ilimize yakışır sağlık hizmetini sunma anlamında bu meşakkatli görevde halkımızdan istediğimiz iki tane unsur var. 1 tanesi 112 inin gereksiz çağrılarla meşgul edilmemesi çünkü unutulmaması gereken bir husus var gerçekten o anda telefon meşgul ediği zamanda çağrıya ihtiyacı olan başka bir hastanın önüne geçilebiliyor. İkinci bir unsurda trafikte özellikle yaşama yol ver projesi kapsamında ambulansın geçiş üstünlüğü nü halkımıza hatırlatmak isteriz. Unutulmaması gereken bir husus hepimizin acil bir işi olabilir ama ambulanstaki kişi kadar acil olmayabilir. Personel dakikalarla saniyelerle saliselerle tarif edilemeyecek süre içerisinde bu hizmeti sunmak için çaba gösteriyorlar. Halkımızın bu konuda daha duyarlı olmaları ve desteklerini bekliyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından 112 Komuta Kontrol Merkezine gelen çağrı üzerine istasyonda hazır bekletilen Ambulans çağrı yerine ivedilikle gitti.

Diğer Haberler

Prof. Dr. Erdem Yavuz TYB’ de Erzincan’ın Kurtuluşunu Anlattı

Prof. Dr. Erdem Yavuz Yazarlar Birliğinde Erzincan’ın kurtuluşunu anlattı Erzincan Ermeni olaylarının yoğunlaştığı bir yerdi …

Tercan Halk Eğitim Merkezînden Kurs Atağı

Tercan Halk Eğitim Merkezî Müdürlüğü istihdama yönelik olarak mesleki kurslar açmaya devam ediyor. Tercan Halk …