28 Mart Perşembe , 2024
Home Buradasınız/ GÜNCEL Buradasınız/ Kuru Fasulye Çeşidinin Demonstrasyonu Tarla Günü Etkinliği

Kuru Fasulye Çeşidinin Demonstrasyonu Tarla Günü Etkinliği

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Erzincan’ın meşhur kuru fasulyesinin ekim alanlarını ve üretimini artırmak amacıyla yaptığı çalışmaları aralıksız sürdürüyor. İl Müdürlüğünün geçtiğimiz yıl hazırlayarak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne sunduğu şeker tipi kuru fasülye üretim demonstrasyonunun kabul edilmesi ve finanse edilmesinin ardından 2019 yılı üretim sezonunda deneme ekimleri yapılan kuru fasülye alanlarında büyük başarı sağlandı.

Erzincan İli Merkez İlçesinde kuru fasulye üretiminin yoğun olarak yapıldığı yerler olan Bahçeliköy, Çatalarmut, Mollaköy, Yalınca, Karatuş köylerinde başlatılan demonstrasyon çalışmaları başarı ile sonuçlandı. Bahçeliköy köyünde düzenlenen tarla gününe katılan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, amaçlarının il genelindeki kuru fasülye ekim sahaları ve üretimi artırmak olduğunu söyledi.
Demonstrasyon çalışması hakkında bilgi veren Erzincan İl Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, “2019 yılında Erzincan’da 5 köyde 25 çiftçi ile 125 dekarlık alanda 5 pilot bölgede demonstrasyon alanları kurulan ve çiftçilerimizin kuru fasulyeyi birebir görmesi sağlanmıştır. Bu kapsamda kuru fasulye tohumu, bakteri aşılaması yapılmış ve ekimi yapılacak tarlalardan toprak numunesi alınmış ve sonuçlarına göre gübre tavsiyesinde bulunulmuştur. Teknik personelimizce her bir tarlayı sürekli gözetim altında tutularak hastalık ve zararlılara karışı daha önemler alınmış ve kuru fasulyede önemli verim artışları sağlanmıştır. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak böyle bir proje uygulamamızdaki asıl amaç, Erzincan’ın öne çıkan tarımsal ürünleri arasında yer alan ve gerek kalitesi gerekse lezzeti ülkemizin birçok köşesinde bilinen kuru fasulyemizin ekim alanlarını ve üretimini artırarak Erzincan’a sağlanan katma değerin artırılmasıdır” dedi.
Bahçeliköy’de demonstrasyon çalışması için 8 dekarlık arazisini fasülye ekimine dahil eden çiftçi Bülent Sonatasan, denemenin son derece başarılı sonuçlandığını belirterek, ürünün verim ve kalite açısından sevindirici olduğunu söyledi. Tarım Bakanlığına ve İl Müdürlüğüne teşekkür eden Sonatasan, Erzincan’da kuru fasülye yetiştiriciliğinin yeni çeşitlerle daha da başarılı olacağına inandıklarını söyledi.
Etkinliğin sonunda tarla gününe katılan misafirlere verilen ikramın ardından etkinlik sona erdi.

Diğer Haberler

Prof. Dr. Erdem Yavuz TYB’ de Erzincan’ın Kurtuluşunu Anlattı

Prof. Dr. Erdem Yavuz Yazarlar Birliğinde Erzincan’ın kurtuluşunu anlattı Erzincan Ermeni olaylarının yoğunlaştığı bir yerdi …

Tercan Halk Eğitim Merkezînden Kurs Atağı

Tercan Halk Eğitim Merkezî Müdürlüğü istihdama yönelik olarak mesleki kurslar açmaya devam ediyor. Tercan Halk …