9 Aralık Pazartesi , 2024
Home Buradasınız/ GÜNCEL Buradasınız/ 12 Milyon Solucan ile Gübre Üretiyor

12 Milyon Solucan ile Gübre Üretiyor

Son yıllarda üretimi artan solucan gübresi ile toprakları kimyasal gübreden arındırarak toprağın eski verimliliğinin kazandırılması hedefleniyor. Erzincan’da bulunan ve Doğu Anadolu bölgesinin en büyük ve lisanslı tek solucan gübresi üretim tesisinde 12 milyon solucan ile aylık 30 ton solucan gübresi üretiliyor.
Tarımda kullanılan kimyasal gübreden dolayı verim kaybının önüne geçmek amacıyla solucan gübresi üretim arttı. Erzincan’da bulunan ve Doğu Anadolu bölgesinin en büyük ve lisanslı tek solucan gübresi üretim tesisinde aylık 30 ton solucan gübresi üretiliyor.
Tesisi kuran ve ortaklarından olan Mahir Aydemir’in üretilen ve toprakta su tutma ile mahsulde verim artırma özelliği olan solucan gübresi ile bölgedeki çiftçinin umudu olurken bölgede kimyasal gübreden de etkilenmiş olan toprakların eski verimini kazanması için çalışmalara devam ediyor.
Erzincan’da çiftçilerin arazilerinde ki toprağın verim sorununa çözüm olmak için Çukurkuyu beldesine kurulan tesiste, toprakta su tutma, mahsulde verim artırma özelliği olan solucan gübresiyle tüketicinin talebini karşılamaya çalışıyor. Bir milyon solucan ile başladığı işte şuan da 12 milyon solucan ile üretime devam eden tesis de üretilen solucan gübresi ile kimyasal gübre kullanımından dolayı verimliliği azalan toprağın eski verimine kavuşması hedefleniyor.
Mahir Aydemir: “Firmamız yaklaşık bir buçuk yıl önce kuruldu. Bir milyon solucan ile başladık. Daha sonra bu solucanlar bir buçuk yıl içerisinde çoğaltarak şuan da 8 tane 20 metrelik yatakta yaklaşık 8-9 milyon civarında var. Ve yer yataklarında da 2 buçuk 3 milyon solucanımız var. Firmamız Doğu Anadolu da lisans almış tek firmadır. Aynı zaman da en büyük firması. Bizim kapasitemiz aylık 30 ton civarında. İyi tarım uygulamaları adı altında Türkiye’de de Avrupa’yı örnek alarak bir takım çalışmalar başladı. Bunun asıl amacı organik gübrelerin kimyasal gübrenin yapmış olduğu nitrat kalıntıları veya toprakta ekolojik dengeyi bozmasının önüne geçmesi ve tekrar o eski toprak da ki canlılığı geri getirme hedefiydi.
Bununla ilgili asıl amaç kimyasal gübreyi tamamen yok etmek değil iyi tarım uygulaması adı altında organik gübre ve mikrobiyal gübreleri kullanıp toprakta ıslah saplayıp daha sonra kimyasal kullanımını süreçte kademeli olarak azaltarak bir süre sonra toprağın ekolojik dengesi ve gerekli besin ve mineraller bakımından yeteri seviyeye geldikten sonra kimyasal kullanımının bitirilmesi amaçlanmaktadır. Şuan da solucan gübresi popülerliği organik gübrede popüler bir hale geldi. Bir çok firmada bu işe girdi. Şuan da Türkiye’de de büyük bir dernek olarak bir araya gelip bunu vatandaşa ve çiftçiye rahatlıkla anlatabilecek platformu oluşturmaya başladık. Ciddi bir çalışma yapıyoruz. Bütün çiftçilerimize herkes seferber olmuş vaziyette çiftçilerimize organik gübrenin faydalarını anlatmak için uğraşıyoruz” dedi.

Diğer Haberler

Erzincan’da Trafiğe Modern Çözüm: Geçit Yerleşkesi Kavşağı Yenilendi

Haber: Birol ERGİN Erzincan Belediyesi, Geçit Yerleşkesi kavşağındaki yenileme çalışmalarını tamamlamak üzere. Yapılan düzenlemeler ile …

“Milletimizin Değerlerini Aşağılatmayacağız!”

Haber: Birol ERGİN Diyanet-Sen Erzincan Şube Başkanı Zakir Yıldız, laiklik adına değerlerin aşağılanmasına izin vermeyeceklerini …