Birol ERGİN
Erzincan Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dermatoloji- Cildiye) Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, mevsimsel olarak en sık görülen hastalıklar ve tedavisi hakkında açıklama yaptı.
Yazıcı açıklamasın da; “Erzincan bölgesinde en çok nispeten mevsimsel değişiklikler olsa dahi gerek kış gerekse yaz aylarında en çok deri kuruluğuna bağlı olarak egzamalar özellikle el egzamaları geliyor. Bu, havanın kuru olmasında iklimin biraz neminin az olmasında insanlarımızın bağ bahçe gibi yerlerde uğraşmasından, sabun, su, Deterjan gibi malzemeleri aşırı kullanmaktan oluşan egzamalar.
CİLT LEKELERİNDE DE EN BÜYÜK PROBLEM GÜNEŞTİR
Yaz aylarında havanın neminden dolayı vücudun ıslak kalınmasından dolayı oluşan hastalıklar, özellikle genç bayanlarda görülen deri lekeleri, ayrıca cilt lekelerinde de en büyük problem güneştir. Bu genç yaşlarda bayanlarda çok sık görülen bir hastalık değil çünkü leke güneşin yaptığı kronik bir durum buda güneşe uzun zaman maruz kalındığın da oluşan bir hastalık küçük yaşlara güneşten kendimizi korumadığımızdan ergenlik çağına geldiğimizde beklentinin çok üzerinde leke problemi oluşuyor. Bu yüzden bu bölgede güneşten korunmak bizlerin hem leke problemlerimizden hem de kronik güneş mazeretinden ileri yaşlarda oluşacak deri tümörlerinden korumak amacı ile çok önemli.
STRES, SEDEF HASTALARINDA DA SIKINTI OLUŞTURUYOR
Özellikle stres ve sıkıntı, insanlardaki bütün şikâyetleri artırır özellikle egzama, kurdeşen, sedef gibi hastalıkları arttırabiliyor ama stres ve sıkıntı bir mantarı da oluşturmaz çünkü mantarın oluşması için ortamın ıslak kalması ortamın müsait olması gerekir. Yaşlı insanlarda yalnızlığa bağlı kronik deri kaşıntıları oluşabiliyor. Stres ve sıkıntılar mutlaka kaşıntılara etkisi var özellikle sedef hastalarında da sıkıntı oluşturuyor.
KORUYUCU KREMLER ÖNERİYORUZ
Kaşıntıları ise iki kısma ayırıyoruz diyen Yazıcı, bunlar gizli olan kaşıntılar ve izi olmayan yani kuru kaşıntılar burada izi olmayan kaşıntıların altında başka hastalıklarda çıkabilir bu yüzden izi olmayan kaşıntılı hastalarımızın Guatr, kansızlık, kanser gibi hastalıklardan şüphelenerek araştırmalarını yaparız. İzi olan hastalıklarda hastalığın net tanısı konuluyorsa burada herhangi bir tetkik istemeye gerek yok, Sudan, Sabundan, çamaşır suyundan, deterjanların kullanımı sonrası oluşan kaşıntılarda gerekli koruyucu kremlerini öneriyoruz” dedi.