11 Aralık Pazartesi , 2023
Home Buradasınız/ GÜNCEL Buradasınız/ Erzincan Barosundan Hayvan Barınaklarına Ziyaret

Erzincan Barosundan Hayvan Barınaklarına Ziyaret

Erzincan Barosu heyeti Erzincan Belediyesi hayvan barınağını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Ziyarette, Erzincan Barosu Başkanı Av. Adem Aktürk, Baro Saymanı, Hayvan Hakları Komisyon Başkanı Av. Hakan Yeşil ve Komisyon Üyesi Av. Ayşenur Çukadar yer aldı.
Ziyaret sonrası yapılan basın açıklamasında şu bilgilendirmeye yer verildi:Hayvan barınağının, genel itibariyle 5199 Sayılı Hayvanların Korunması Kanunu’nun aradığı asgari şartları taşımadığı, sağlıklı ve hasta hayvanların bir arada tutulduğu, hijyen koşullarının yetersiz olduğu ve ağır koku bulunduğu görülmüştür.Yapılan tespit ve taleplerimiz yetkili kişilere iletilerek ivedi şekilde gereğinin yapılması istenilmiştir.
Yetkili makamlarca hayvan bakımevi ve hastanesinin projesinin tamamlandığı, eksikliklerin giderileceği, barınaktaki hayvanların doğal ortamlarına bırakılacağı bilgisi tarafımıza verilmiştir.
Barınakta bulunan hayvanların, bakım, tedavi, rehabilite ve kısırlaştırma işlemleri yapıldıktan sonra, yasak ırklar hariç, doğal olarak yaşadıkları yerlere bırakılması yasal zorunluluktur.
5199 sayılı Kanunu uyarınca;
“Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yetmiş beş bini aşan belediyeler 31/12/2022, diğer belediyeler ise 31/12/2024 tarihine kadar ek 1 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla yükümlüdür.
Belediyeler bu madde yürürlüğe girdikten sonra üç yıl süreyle birinci fıkra gereğince hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayırır.
Bu fıkra uyarınca ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamaz.” Hükümleri mevcuttur.
Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kurar.
Hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülür.
Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ise sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürür.
Rehabilitasyon süreci tamamlanan hayvanların, bakımevine getiren belediye tarafından öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.
Rehabilite edilmemiş sahipsiz köpekler, belediyelerce hayvan bakımevlerinde veya geçici ünitelerde kısırlaştırılarak veri tabanına kaydedilir.
Geçici ünitelerde yapılan kısırlaştırmalar sonrasında, köpekler alındıkları ortama bırakılmadan önce sağlıklarına kavuşmaları için gerekli tedbirler alınır.
Yine 5199 sayılı kanunda yapılan değişiklikler ile kabahat olarak düzenlenen bazı fiiller suç haline getirildi ve diğer kabahat fiilleri bakımından mevcut idari para cezalarının miktarları arttırıldı; vatandaşlarımız ve yetkililerin bilgisine sunarız.
YEREL YÖNETİMLERİN 5199 SAYILI KANUN VE İLGİLİ DİĞER MEVZUATLARDAN KAYNAKLI GÖREVLERİNİN YERİNE GETİRİLMESİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekeni yapacağımızın bilinmesini isteriz.

Diğer Haberler

Sağlık Konusunda Farkındalık Oluşturuldu

Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Birimi tarafından 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ve …

Erzincan MEM 2022 Yılı Okul Eğitimi Erasmus+ Programı Kapsamında Gerçekleştirilen Köln Hareketliliği Tamamlandı

Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından başvurusu yapılan ve akredite olunan Okul Eğitimi proje hareketlilikleri …