Erzincan’da üç farkı okulda oluşturulan FCL sistemine uygun sınıflarda altı farklı öğrenme alanında öğrenciler eğitim alıyor.
Türkiye genelinde 9 tanesi eğitim vermekte olan ve 3 tanesi de başvuru halinde bulunan toplam 12 FCL (Future Classroom Lab) sınıfından 3 tanesinde Erzincan’da öğrenciler eğitim alıyor.
Sınıf içerisinde Öğrenciler kendilerini evlerindeki rahatlığında hissedebilmeleri için özel bir informal alan oluşturulmuş durumda. Bu alanda öğrenciler hem rahatlıkla kitap okuyabilmekte hem de İngilizce etkinlikler yapabilmekteler. Ayrıca yine bu alanda oluşturulan yeşil ekran teknolojisi ile videolar çekerek konuşma becerilerini eğlenceli bir şekilde gerçekleştirebilmekte ve bilgisayar ortamında son teknoloji yazılımlardan yararlanarak video sunumlarını düzenleyebilmekteler.
Sınıf da gerektiği zaman grup çalışması yapmak ve gerektiği zamanda bireysel çalışmalar yapabilmek için tasarlanmış esnek masa, sandalyeler kullanılmış. Bu bölümde öğrenciler masalara yerleştirilen tabletler ile DYNED vb. İngilizce yazılımları rahatlıkla kullanabilmekteler.
FCL sınıfındaki öğrenim alanları olan üretim, etkileşim, sunum, araştırma, işbirliği ve geliştirme alanlarını öğrencilerin teknolojiye olan ilgisini de kullanarak analiz, sentez, uygulama ve üretim alanlarında yaparak ve yaşayarak öğrenmelerini desteklemekte. Böylece klasik öğrenme yönteminden ayrılarak 21. yüzyılın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ders ortamı oluşturmak hedefleniyor.
Çocukların boş zamanlarında onları yarıştırmadan, sıkmadan, ezbere dayandırmadan; hevesle, istekle okula gelmelerini sağlamak FCL sınıflarının oluşturulmasında ki temel hedef.
Erzincan’da açılan FCL sınıfları hakkında bilgi veren Erzincan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün: “Farklı bir sınıf oluşturulmuş. Tüm Türkiye’de özellikle 2023 eğitim vizyonu çerçevesinde ana hedefimiz ana gayemiz mutlu çocuklar güçlü Türkiye sloganı ile Ekim ayında 2023 eğitim vizyonunu sayın bakanımız açıkladıktan sonra bizler öğrencilerimizin mutlu olabilecekleri, daha güzel, daha özgün ortamları oluşturmak onların kendilerini ifade edebilecekleri, kendilerini çok rahat hissedebilecekleri, severek, koşarak, isteyerek, arzu ederek gidebilecekleri sınıflar oluşturmayla ilgili yapmış olduğumuz çalışma neticesinde Erzincan’ımızda 3 tane FCL sınıfı açmış olduk. Onlardan birisi Cumhuriyet ortaokulumuzda ki şuan da ki mevcut sınıfımız. Burada özellikle en çok dikkatimizi çeken öğrencilerimizi sürekli aktif olması. Sürekli işin içerisinde bulunması. Üretim noktasında olması. Ve bu ürettiklerini de sunum noktasına kadar 6 ayrı birimde çocukların birlikte çalışmaları, birlikte ortaya bir ürün ortaya çıkarmaları açısından önemli. Bir diğeri de önemli olan mesele öğrencilerin mutlu olması ile birlikte öğretmen arkadaşlarımızın da burada ki bu sınıf hakimiyetini sağlayabilmeleri, çocuklarımıza daha çok verimli olabilmeleri için de öğretmen arkadaşlarımız ve bizlerde kendimizi geliştirmek durumunda ve zorundayız. Bu açıdan kazan kazan hep kazanıyoruz. Ve inşallah ezberci bir yaklaşımdan, yıllardan beridir birbirimizin ensesini görmüş olduğumuz o sınıflardan çocuklarımızın daha farklı sınıflara gelmeleri ilgi ve alakalarını çekme açısından önemli. Tıpkı bir örneğini de Z Kütüphanelerde gördük. Gerçekten çocuklarımız faklı ortamlarda çağın gerektirdiği altyapı donanım dizaynı ile birlikte yapılan yerlerde çocuklar isteyerek gidiyorlar. Severek gidiyorlar. Severek okuyorlar. Severek ortaya bir şeyler çıkarıyorlar. Başta da söylediğim gibi maksadımız güçlü Türkiye ise güçlü Türkiye’nin yolu mutlu öğrencilerden, okula severek koşarak giden öğrenciden geçiyor diyorum. Bu sınıflarda bir nebze değil tamamen buna yönelik yapılan sınıflar. Ve bu konuda bu güzel çalışmalar ilimizde ve ülkemizde artarak devam edecektir” dedi.
Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü Arge Biriminde Proje Koordinatörü Seda Cengiz, ise proje hakkında; “Bakanlığımızın verdiği görev ile ilimizde FCL (Future Classroom Lab) elçiliğini yürütüyorum. 17 ilimizde toplam elçilik verildi bakanlığımız tarafından biride Erzincan ilimiz. Biz de çalışmalarımızı yürütüyoruz ilde. Okullarımız da tanıtımlar yapıyoruz. Bilgilendirmeler yapıyoruz. Rehberlik ediyoruz. Sınıfların oluşturulması için. Daha sonra sınıflar oluşturulduktan sonra da öğretmenlerimize gerekli eğitimleri vererek bu sınıfların nasıl kullanılacağı konusunda öğretmenlerimizi bilgilendiriyoruz. Burada önemli olan yeni bir ortam renkli bir ortam sunmak değil, önemli olan teknolojiye entegre etmek ve sınıfı öğretmenin oluşturacağı öğrenme senaryolarına göre etkin aktif bir şekilde kullanmak. Renkli sınıflar biliyorsunuz renkli sınıflar esnek sınıflar yıllardır yapılıyor öğretmenlerimiz tarafından ama FCL’nin farkı Brüksel merkezli olarak yürütülmesi, Brüksel merkezli bir proje olarak yürütülmesi. Ve bakanlığımızda 2017 yılından itibaren bu projeye dahil olarak Türkiye’de yaygınlaştırma yapması. Farkı nedir? Burada hem gurup çalışmaları, hemde esnek ortam olduğu için bireysel çalışmalar, ikili çalışmalar yapılabiliyor. En önemli unsuru FCL’nin esnek mobilyaların olması. Esnek ortamların oluşturulması. Öğrenciyi biraz daha özellikle aktif hale getirmesi. Teknolojiyi entegre etmesi. Teknolojiyi öğrencinin aktif bir şekilde kullanması. Bunlar önemli unsurlar. Bu sınıf ortamı öğrenciyi üst seviyelere çektiği gibi öğretmeni de üst seviyelere çekmektedir. Çünkü bu sınıfta öğretmen eğitim almadığı müddetçe, mesleki olarak kendini geliştirmediği sürece, yada teknolojiyi aktif kullanmayı öğrenemediği sürece sınıfları da etkin bir şekilde kullanamaz. O yüzden öğretmeni de bir şekilde ileriye yönlendiren bir sınıf ortamı. / Günümüz bilgi ve teknoloji çağında öğrencilerimiz teknolojiyi doğru kullanmayı öğreniyorlar burada en önemli unsur bu. Çünkü öğrencilerimiz teknoloji ile baş başa kaldıkları zaman nasıl kullanacaklarını bilmiyorlar. Bilinçsiz kullanıcılar oluyorlar. Burada bir eğitim ile birlikte bilinçli kullanıcılar haline geliyorlar” dedi.
İngilizce Öğretmeni Çilem Sultan Özcan: “Burada öğrencilerimiz 4 temel beceriyi kullanmaktalar. DYNED gibi Milli eğitimimizin izin verdiği bazı programlar var. Bunları yüklüyoruz daha çok. Burada öğrencilerimiz reading, leson speak becerilerini geliştiriyorlar. Kulaklıkları ve mikrofonları ile birlikte hem konuşuyorlar hem kendi seslerini dinliyorlar. Ve program eğer yanlış telaffuz ettilerse bunun uyarısını veriyor ve çocuklar tekrardan bu telafuzu düzeltiyorlar. Dinleme becerilerini çok iyi geliştiriyor. Sürekli konuşmalarını sağlıyor. Bu programları çok sık kullanıyoruz. Bunun yanı sıra öğrencilerimizin kelime bulmalarını yine tabletleri üzerinden çocuklara programlar yüklüyoruz. Bulmaca programlarımız var.
Kendinin oluşturabileceği programlarda var. Kendi oyunlarını kendileri tasarlayabiliyorlar. Bu programlar ile birlikte de çocuklar yine çok doğru bir şekilde çalışıyorlar. Burada. Aynı zaman da informıl alanımız için fortgames adını verdiğimiz adını verdiğimiz yine böyle masaların üzerinde oynanan scrabıl gibi çocukların kemle yazabilecekleri yada dünyayı tanıyabilecekleri, dünyada ki ülkeleri tanıyabilecekleri farklı farklı oyunlarımız var. Aynı zaman da hikaye kitapları okuduklarında bu hikaye kitaplarını yazabilecekleri ve anlatabilecekleri oyun türlerimizde var. Biz buna vansupinetime diyiyoruz. Bu şekilde onları oyunlaştırarak, teknolojiyi kullanarak en doğru, en verimli şekilde, onların mutlu olacağı şekilde isteklerinin doruk noktasına ulaşacağı şekilde onları burada çalıştırıyoruz. Aynı şekilde burada da gösterebiliriz bunu” dedi.
İngilizce Öğretmeni Damla Çamlıca Daş: “Burası üretim alanımız. Çocuklar burada teknoloji ile iç içe yaşıyorlar. Kameralarla İngilizce video çekiyorlar. Çektikleri videoların arka fonunu değiştirerek arkadaşlarına sunum yapabiliyorlar. Yan tarafta informıl alanımız var. Burada kendilerini evlerinde gibi çok rahat hissedebiliyorlar. Çok keyif alıyorlar burada. Oyunlar oynuyorlar. Board games oynuyorlar. Öğrendikleri İngilizce kelimelere tekrar edebiliyorlar” dedi.
Öğrenciler ise: “Eğitimlerimiz iyi gidiyor. Benim ismim can merhaba dedi. Sınıfımızdan memnunuz çünkü bu sınıfımızda İngilizce öğreniyoruz ve teknolojiyi daha doğru kullanmayı öğreniyoruz” ,
“İngilizce videolar izleyerek dinleme becerilerimizi geliştiriyoruz. Yeni kelimeler öğreniyoruz. Çok eğlenceli”, “Biz burada Nisa ile beraber ülkeleri tanıtan bir oyun oynuyoruz. Burada ülkelerin kültürlerini, yemeklerini, giysilerini öğreniyoruz. Bu oyun çok eğlenceli. Öğretiyor her şeyi İngilizce çok iyi öğretiyor. “Burada İngilizce verilen kelimeleri Türkçe’ye çeviriyorum. Çok eğlenceli. Renkleri, fiilleri, geçmiş zamanı ve gelecek zamanı öğrendim. İngilizce konuşmayı öğrendim. “Burada gren screan olan şeyleri arkaya fon koyuyoruz. Yanda kamera ile çekilen şeyleri burada düzenliyoruz. Burada bir video veya fotoğraf çektik onları kesip yerine fon koyuyorum. Daha önce biliyordum ama burada daha detaylı öğrendim” dediler.