18 Nisan Perşembe , 2024
Home Buradasınız/ GÜNCEL Buradasınız/ Hızlı Tren İçin Adım Atıldı

Hızlı Tren İçin Adım Atıldı

Uzun yıllardır merakla beklenen Erzurum-Erzincan hızlı tren hattının hayata geçirilmesi için somut adım atıldı. Projenin uygulanması yönünde ÇED raporu için başvuru yapıldı. Raporun onaylanması halinde proje ihale edilecek ve çalışmalara başlanacak.Uzun süredir faaliyete geçmesi beklenen Erzurum-Erzincan hızlı tren hattı için ÇED raporu başvurusu yapıldı. Erzincan’dan başlayarak Erzurum’un Aşkale, Aziziye ve Yakutiye ilçelerinden geçecek olan tren hattı, ÇED raporunun onaylanmasının ardından ihale süreci başlayacak.
9 MİLYARA MAL OLACAK
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Erzincan-Erzurum Demiryolu projesine ilişkin ÇED Başvuru Dosyası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verildi. Çevresel etki değerlendirilmesi sürecinin başlatıldığı projenin yaklaşık 1 ay içerisinde sonuçlanması bekleniyor.
Pusula Gazetesinden Manolya Bulut’un haberine göre, 9 milyar 654 milyon 377 bin 243 TL’ye mal olacak proje için 12 Mart 2020 tarihinde saat 10.00’da Aziziye Belediyesi İlhan Varank Kültür Merkezi’nde halka açık bilgilendirme toplantısı düzenlenecek.
ÜZÜMLÜ VE TERCAN’DAN GEÇECEK
Erzincan’ın merkezinden başlayacak olan tren hattı Üzümlü ve Tercan ilçesinden geçerek Erzurum’un Aşkale, Aziziye (Ilıca) ve Yakutiye ilçelerini kapsayacak hat, toplamda 175 kilometre uzunluğunda olacak.

Hızlı tren hattının 97 kilometresi Erzincan’dan geçerken 76 kilometresi Erzurum’dan, 2 kilometresi ise Tunceli’den geçecek. 4 adet istasyona sahip olacak tren hattı projesi kapsamında 20 adet tünel, 6 adet köprü, 14 adet viyadük, 36 adet altgeçit, 36 adet üstgeçit ve 200 menfez inşa edilecek. ÇED süreci ve uygulama projeleri tamamlanmasının ardından 4 yıllık inşaat sürecinin ardından işletmeye alınması planlanıyor. 4 adet şantiyenin kurulacağı projede her şantiye için ortalama 75 kişi istihdam edilecek.
DÜNYAYA AÇILAN KAPI
Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattının yapımı devam ederken Sivas-Erzincan hattı projesi ihale aşamasında. Erzurum-Kars hattının ise proje aşamasında olduğu öğrenildi. Erzincan-Erzurum hızlı tren hattı Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi ile entegre olacak ve Gürcistan ile Azerbaycan’a ulaşacak.
Öte yandan Çin Sincan’dan başlayacak 6 bin kilometre uzunluğundaki hızlı tren hattının Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran ve Türkiye’deki bu hatta bağlanma çalışmaları da bulunuyor. Bu hatların tümünün karma hat olarak projelendirilebilecek olması eski ipek yolunu tekrar canlandırıp ülke ve bölge ekonomisine katkı sunacak. Karma hat olarak yapılması planlanan proje güzergâhı ile yük taşıma yapılabileceğinden bölgedeki sanayiciler deniz ve hava limanlarına daha kısa sürede ulaşabilecek.

Diğer Haberler

Cumhur İttifakı Olarak Erzincan’da Belediyeyi Kazanacağız

AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, 31 Mart Yerel Seçim sürecini değerlendirerek Erzincan’da Cumhur ittifakıyla …

Prof. Dr. Erdem Yavuz TYB’ de Erzincan’ın Kurtuluşunu Anlattı

Prof. Dr. Erdem Yavuz Yazarlar Birliğinde Erzincan’ın kurtuluşunu anlattı Erzincan Ermeni olaylarının yoğunlaştığı bir yerdi …