Home Buradasınız/ GÜNCEL Buradasınız/ Jeolog Tatar: 18 İlin içinden diri faylar geçiyor

Jeolog Tatar: 18 İlin içinden diri faylar geçiyor

Erzincan Kent Konseyi ve Birlik Vakfı Erzincan Şubesinin birlikte düzenlediği “deprem bilinci” konulu panel düzenlendi. Panelde Deprem riskine karşı Erzincan’ın yapı stoku ve Afet yönetimi konuşuldu.

Erzincan Belediyesi çok amaçlı salonunda düzenlenen programa Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Akın Çiçek, Kurum Müdürleri ve davetliler katıldı.

TOPRAĞIN ÜSTÜNÜ YÖNETE BİLİRSİNİZ

Programın açılış konuşması yapan Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Köksal ” ben 1939 Depremi hatıralarıyla büyümüş 1992 Depremini fiilen yaşamış Marmara Depremini de tevafuk olarak İstanbul da kıyısından köşesinden temas etmiş bir kardeşinizim. Deprem sonrası çok sayıda ilim adamı ile genelde de bu salonda muhtelif platformlarda deprem üzerine TV kanallarında gazetelerde hayli ciddi çalışmalarımız oldu. Bütün bu araştırmaların sonunda kitabım da yazmış olduğum bana çok kısa izah et deseler tecrübe olarak ben sizinle şunu paylaşırım rüzgâra esme diyemezsiniz denize taşma diyemezsiniz yer altında fayları yönetemezsiniz öfkesini toprağa keskin edemezsiniz. Madde bir o halde toprağın altında fazla uğraşmaya gerek yok ama toprağın üstünü yönete bilirsiniz. Yönettiğiniz şehrin nasıl yaptığınızı kaç kat yaptığınızı nasıl malzeme kullandığını siz yönetirsiniz diye konuştu.

HAZIRLIKLI OLMAK GEREKLİ

Daha sonra bir konuşma yapan Birlik Vakfı Erzincan Şubesi Başkanı Levent Ciminli, “Ülkemiz ve şehrimizin bir gerçeği olan depremler kaçışı olmayan doğal olaylar zaman, zaman yüzleştiğimiz hatta şehrimiz açısından en son bundan 18 yıl önce 13 Mart 1992 tarihinde 653 hemşerimizin kaybederek yaşadığımız depremlerden mademki kaçış yok en azından buna hazırlıklı olmak gerekli” dedi..

Tedbirlere arttırmak muhtemel kayıpları azaltmak bağlamında tam da yıl dönümü vesilesiyle bu paneli düzenleme ihtiyacı hissettiklerini söyleyen Ciminli, Depremlerin coğrafi bir olayın ötesinde gerçekleştiği mekanlar o yörenin tarihini kültürünü kimliğini sosyolojisini ekonomisini kalkınmasını ya da geri kalmasını etkileyen yönleri vardır hayatımıza çok yönlü ve bu denli etkisi olan bir olayı görmezden gelmenin hafife almanın muhtemelen kayıpları bir fazla olmaktadır. Erzincan’da sürekli depremlerin olduğu ve olması gereken bir şehirdir bu hafıza depremi belli zamanlarda anmakta değil onunla ilgili bir farkındalık oluşturmak aklımızın bir yerinde her daim onun olduğunu ve olacağını hayatın kaçınılmaz ama bir gerçeği şeklinde tedbir standarttı oluşturulmakla aşıla bilir diye konuştu.

DEPREM MASTER PLANLARIMIZI HAZIRLAMAMIZ GEREKİYOR

Yapılan konuşmaların ardından Modaretörlüğünü Levent Baydaş’ın yaptığı DEPREM BİLİNCİ” konulu panel de konuşmacı olarak katılan Cumhuriyet Üniversitesinden Jeolog Prof. Dr. Orhan Tatar, 1939 dan 1992 ye Erzincan ve Depremler, risk yönetimi ve zarar azaltma çalışmalarının neresindeyiz konulu sunumu yaparak, Ülke genelinde depreme karşı binaların olması gerektiği gibi inşa edilmediğini söyledi.  Jeolog Prof. Dr. Orhan Tatar, “Bugün Türkiye’de 81 ilimizin 61 tanesinin il sınırları içinden ama 18 tanesinin doğrudan doğruya kent merkezinin içinden bu aktif faylar, diri faylar geçiyor. Bunların en önemlilerine baktığımızda, Erzincan, Bingöl, Kahramanmaraş, Hatay, Bolu, Bursa, İzmir, Balıkesir ve Manisa gibi illerimiz bunlardan birkaç tanesi. Bizim bu kentlerimizde çok hızlı bir şekilde deprem master planlarımızı hazırlamamız gerekiyor. Bu kentlerimizi öncelikli olarak depreme hazırlamamız gerekiyor. Üzerinden, içinden aktif fayın geçtiği bu tür kentlerde çok daha ileri düzeyde bir takım çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu fayların geçtiği binaların envanterini çıkarmak gerekiyor. Bir sonraki depremin nerede olacağını bilemiyoruz. Türkiye’nin herhangi bir yerinde bundan çok daha büyük depremler de meydana gelebilir. O yüzden kentlerimizi bu tür doğa olaylarına karşı hazırlamamız gerekiyor. Önemli olan bu tür doğa olaylarının afete dönüşmemesidir. Buna toplumun, kentlerimizin hazır olması gerekiyor” dedi.

Daha sonra ise Prof. Dr. Erdal Akpınar, depremler ve nüfus hareketleri, Dr. İsmet Ulusu deprem riskine karşı Erzincan’ın yapı stoğunun durumu ve AFAD Erzincan İl Müdürü Kadir Çelik afet yönetimi konularında bilgi aktarımında bulundular.

Diğer Haberler

Prof. Dr. Erdem Yavuz TYB’ de Erzincan’ın Kurtuluşunu Anlattı

Prof. Dr. Erdem Yavuz Yazarlar Birliğinde Erzincan’ın kurtuluşunu anlattı Erzincan Ermeni olaylarının yoğunlaştığı bir yerdi …

Tercan Halk Eğitim Merkezînden Kurs Atağı

Tercan Halk Eğitim Merkezî Müdürlüğü istihdama yönelik olarak mesleki kurslar açmaya devam ediyor. Tercan Halk …