Home Buradasınız/ GÜNCEL Buradasınız/ Kemaliye Doğal Gaz’a Hasret

Kemaliye Doğal Gaz’a Hasret

Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde kış aylarını daha rahat koşullarda geçirmek isteyen ilçe halkı ilçeye doğalgaz getirilmesini istiyor.
Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde yaşayanlar doğal gaz bekliyor, vatandaşlar kış soğuğunda yüksek kömür fiyatlarından yakınırken doğal gazın hem ekonomik hem de hava kirliliğinin önüne geçeceğini bildirdiler.
Doğalgazın bir lüks olmayıp zaruri bir ihtiyaç olduğunu ifade eden ilçe halkı, doğalgazın bir an evvel ilçeye getirilmesini istiyor.
Kemaliye tarihi kentler birliği’nin kurucu üyesi, UNESCO’nun 7 bölge 7 kent projesinde Çekül Vakfı tarafından Doğu Anadolu’nun temsilcisi olarak gösterilen , Cittaslow (sakin şehir)da adaylık başvurusu değerlendirmede olan, çevre şehircilik bakanlığı tarafından (töyb) turizm öncelikli yöre belediyesi olarak da seçilen ve Unesco dünya kültür mirası geçici listesinde karma kategoride yer alan, dünyanın en büyük kanyonlarından olan karanlık kanyonu ile Erzincan’ın ve bölgenin en önemli turizm noktasında yer almaktadır. Kemaliye’de bir kısım evler Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge kurulunca tescilli tarihi binalar,bir kısmı geleneksel yapılar ve resmi kurumlar ile Toki tarafından yapılan üç etap kaloriferli binalardan oluşmaktadır. Ayrıca şehir merkezinde 28 adet özel şirket tarafından yaptırılan doğalgaza uyumlu bina ile Toki tarafından ihalesi yapılarak bitme aşamasına gelen 4.etap 176 adet yeni konut içinde doğalgaz ihtiyacı vardır. Şu anda toplamda 1250 adet konut ve 200 adet işyeri olmak üzere 1450 adet su abonesi bulunmaktadır.Yeni yapımına başlananlarla birlikte bu sayı 1500 civarı konut ve 228 adet işyeri olacaktır.
Kemaliye’de ısınma aracı olarak kullanılan soba ve kaloriferlerde kömür kullanılmaktadır, buda hava kirliliğine sebebiyet vermektedir.
Genel yaş ortalamasının üstünde bir nüfusa sahip ve kış şartlarının ağır olmasından dolayı ısınma problemi yaşadığından belli yaşın üstünde ki nüfusun kış aylarında ilçe dışına çıkmaktadır. Doğalgaz Kemaliye için çok önemli olan göç sorununa da çözüm getirmiş olacaktır. Sosyal ve ekonomik bir değer katacağı da aşikardır.
Son Başbakan Binali Yıldırım’ın bütün ilçelerin doğalgaza kavuşacağını açıklamasından bugüne kadar defalarca müracaat edilmesine rağmen bir türlü programa alınmamıştır. Depolama ve dağıtım yeri ve alanı belirlenmiş, uygunluğu kabul edilmiş ,30 km yandaki İliç ve güzergah daki Kemah ilçelerine onay verilmiş olmasına rağmen hala gerekçesiz red cevabı alması çok büyük bir soru işaretidir. Konu ile ilgili görüştüğümüz Kemaliyeli vatandaşlar, komşu ilçelerimizin kavuştuğu bu hizmetten kendilerininde yaralanmak istediklerini,son yıllarda artan ısınma ve mutfak maliyetleri nedeni ile ekonomik olarak rahatlayacaklarını, yaz kış Kemaliye’de kalmak istediklerini, çok önceden şehrimize verilen bu sözün artık yerine getirilmesini siyasi ve resmi yetkililerden beklediklerini belirttiler.

Diğer Haberler

Cumhur İttifakı Olarak Erzincan’da Belediyeyi Kazanacağız

AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, 31 Mart Yerel Seçim sürecini değerlendirerek Erzincan’da Cumhur ittifakıyla …

Prof. Dr. Erdem Yavuz TYB’ de Erzincan’ın Kurtuluşunu Anlattı

Prof. Dr. Erdem Yavuz Yazarlar Birliğinde Erzincan’ın kurtuluşunu anlattı Erzincan Ermeni olaylarının yoğunlaştığı bir yerdi …