27 Eylül Çarşamba , 2023
Home Buradasınız/ GÜNCEL Buradasınız/ “Türkiye Tarihinde Darbeler” Adlı Konferans Verildi

“Türkiye Tarihinde Darbeler” Adlı Konferans Verildi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Türkiye Tarihinde Darbeler” adlı konferans düzenlendi.

Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Ziya Keskin, burada yaptığı konuşmada 15 Temmuz gecesi Türk toplumunun verdiği tepki, demokrasiye sahip çıkma konusundaki hassasiyeti her türlü takdire şayandır dedi.
Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Mavi Salonda gerçekleşen ve konuşmacı olarak Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Ziya Keskin tarafından verilene konferansa öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezimiz tarafından düzenlenen konferansta Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Ziya Keskin, darbeler hakkında bilgi vererek konuşmasına başladı. Türkiye ile beraber darbelerin gerçekleştiği ülkelerden de bahseden Keskin, 19. yüzyıldan başlayarak günümüze kadar yaşanan darbe girişimlerinin ekonomik, kültürel, siyasi gelişmeyi durdurmayı amaçladığına dikkat çekti. Sunumunda Türkiye tarihinde yaşanan darbelerin ayrıntıları ile de anlatan Keskin, II.Osman Vakası (Genç Osman), Kabakçı Mustafa İsyanı ve III.Selim’in Tahttan İndirilmesi, Kuleli Vakası, 31 Mart Ayaklanması – II. Abdülhamit’in Tahttan İndirilmesi, Bab-ı Âli Baskını, Çok Partili Hayata Geçiş ve Demokrat Parti İktidarı, Cumhuriyet Döneminde gerçekleşen darbeler ve günümüzde yaşanan 15 Temmuz darbesi hakkında bilgiler sunarak önemli problemin, demokrasi konusunda toplumsal manada alt yapının oturmaması, zenginleşmemesi kadar aydınların ve siyasetçilerin de darbeyle muhtıralar sonrasındaki tepkilerinin yetersizliği olduğunu kaydetti.
Aydın ve siyasetçilerin ilkesel olmaktan ziyade faydacı gözle olayları değerlendirdiklerini anlatan Keskin, “Bu yapılar maalesef son 60 yılımızda kısır döngü şeklinde birbirini tekrarlayan ve dolayısıyla Türkiye’nin kaderiymiş gibi algılanan bir asker-sivil ilişkisini de ortaya çıkarmıştır. Bu sürecin son noktası olan 15 Temmuz daha öncekilerle kıyaslandığında, 17 Eylül 1961’de Adnan Menderes idam edildiğinde en son aldığı oy oranı yüzde 48’dir, hiçbir ses çıkmamıştır ama 15 Temmuz gecesi Türk toplumunun verdiği tepki, demokrasiye sahip çıkma konusundaki hassasiyeti her türlü takdire şayandır.” şeklinde konuştu

Diğer Haberler

Çayırlı’da Vatandaşlara Aşure İkramı Yapıldı

Muharrem ayının 10. Günü olan Aşure Günü dolayısıyla Çayırlı’da yaşayan vatandaşlara aşure ikramı yapıldı. Çayırlı …

Psikososyal Destek Ekiplerine Teşekkür Belgesi Verildi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Tarafından Depremde Büyük Bir Özveri ile Görev Yapan …