Home Buradasınız/ Uncategorized Buradasınız/ Dersleri Yaşayarak, Dokunarak ve Gözlemleyerek Öğreniyorlar

Dersleri Yaşayarak, Dokunarak ve Gözlemleyerek Öğreniyorlar

Erzincan Kavakyolu İlkokulunda eğitim ve Öğretim gören öğrenciler ders konuları atölyelerde kendileri yaparak öğreniyor. 230 öğrencisi bulunan okulda oluşturulan atölyeler ile öğrenciler derslerde işledikleri konuları yaşayarak, dokunarak ve gözlemleyerek öğreniyor.
Erzincan Kavakyolu ilkokulunda oluşturulan çalışma atölyelerinde minik öğrenciler derslerini dokunarak ve yaşayarak öğreniyor. 2017-2018 Eğitim öğretim yılında planlaması ve hazırlıkları yapılarak 2018-2019 eğitim öğretim yılında uygulamaya konulan çalışma kapsamında okulda oluşturulan Hayal Atölyesi, Mühendislik Atölyesi, Zeka Oyunları Atölyesi, Botanik Atölyesi, Trafik Atölyesi ve Mantarhane’de öğrenciler derslerde işledikleri konuları yaşayarak, dokunarak ve gözlemleyerek öğreniyor.
5 ATÖLYE VAR
Kavakyolu İlkokulu Müdürü Oğuz Kürşat Onay, konu hakkında yaptığı açıklamada “2023 Vizyon belgesinde Milli Eğitim Bakanlığımızın açıklamış olduğu yetenek atölyelerini okulumuzda kurduk. An itibariyle 5 atölyemiz var. Bunlardan bir tanesi Mühendislik atölyesi ki burada çocuklar matematik dersini çok daha rahat anlayarak öğrenebiliyorlar. Aynı şekilde fen bilgisi dersini de bu atölye de çocuklar yaparak yaşayarak öğrenebiliyorlar. Aynı zaman da Hayal atölyesi dediğimiz çocukların Türkçe dersini ve diğer Sosyal Bilgiler dersini, Fen Bilgisi dersini dahi etkinliklerle kendi yazmış oldukları drama çalışmaları ile öğrendikleri bir atölyemiz Hayal atölyesi. Zeka Oyunları atölyemizde çocuklar zeka oyunları ile hem hızlı düşünebilme, hızlı karar verebilme yetilerine sahip oluyorlar hem de eğlenceli bir öğrenme ortamında öğrenmiş oluyorlar. Bunun haricinde okulumuzun arka bahçesinde trafik eğitim pistimiz var. Burada 5 tane akülü arabamız ve trafik ışıklarımızla çocuklar her hangi bir trafik tehlikesine maruz kalmadan trafik eğitimi almış oluyorlar. Yine okulumuzun bahçesinde bir sera çalışması yaptık. Bu sera da yaklaşık 12 çeşit bitki var. Çocuklar bitkilerin büyüme şekillerini, güneşin, ısının, nemin etkilerini burada kendileri yetiştirerek, büyüterek görüyorlar. Yine bir Mantarhanemiz var. Burada da çocuklar mantarın yetişmesi ile yeşil yapraklı bir bitkinin yetişmesi arasında ki farkı çok rahat bir şekilde görüyorlar. Bu yıl için de okulumuzun bahçesine 120’ye yakın ağaç diktik. 200’e yakın bir çiçek dikimi oldu. Bunları da yine öğrencilerimiz kendileri elleri ile yapıyorlar. Bu sayede okula aidiyet duygusu kazanmış oluyorlar hem de tabiata doğaya dokunarak çok daha kaliteli, sağlıklı bir eğitim aldıklarını düşünüyoruz.
KALICI ÖĞRENME SAĞLANIYOR
Atölye çalışması Bakanlığımızın 2023 vizyon belgesinde var olan bir çalışma idi. Biz biraz erken hareket ettik. Belki Doğu Anadolu’da da öncülük yapmış olabiliriz. Erzincan’da bu noktada bir öncülük yaptığımızı düşünüyoruz. Çocuklar bu sayede çok daha kalıcı ve rahat bir öğrenme sağlamış oluyorlar. Matematik dersinde onlara 20 santimetre bir tel veriyoruz ve bu telden bize bir kare yapmalarını istiyoruz. Bu kareyi yaparken 20’yi 4’e bölmesi gerektiğini çocuk anlıyor. Böylece bölmemi yapacaktık, çarpmamı yapacaktık diye o soyut kavramı direk somutlaştırmış oluyor.
Kare yaparken 90 derecenin dik açı olduğunu, gönye kullanmayı, ayrıt, kenar, köşe kavramlarını çok daha rahat öğrenmiş oluyor. Bütün bunları 20 santimlik bir tel ile yapmış oluyoruz.
Birçok kazanım elde ettirmiş oluyoruz. Okulumuzda birinci sınıftan, dördüncü sınıfa kadar bütün öğrencilerimiz atölye çalışmalarına katılıyorlar. Bizim atölye çalışmalarında en önemli özelliğimiz kazanım bazlı etkinlikler var.
Çocuklar burada dokunarak, yaşayarak bizzat işin içerisinde olarak öğrenme ortamında eğitim görüyorlar. Bu noktada da bu eğitimlerin ciddi ciddi meyvelerini toplamaya başladık. Artık öğrencilerin davranışlarına kadar değişiklikler gözlemliyoruz. Önümüzde ki yıllarda da çok daha iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyoruz”
HEM ÖĞRENİYORUZ HEM EĞLENİYORUZ
Okul öğrencileri ise “Okulumuzun Mühendislik atölyesinde öğretmenlerimizin bize öğrettiklerini burada uygulayarak öğreniyoruz. Burada aletlerle çalışıp öğrenmek çok güzel, Derste öğrendiğimiz hikâyeleri burada canlandırıyoruz. Öğrenerek. Böyle öğrenmek daha güzel. 3-4 defa okuyup anladıktan sonra metni burada canlandırıyoruz, burada hem öğreniyoruz hem eğleniyoruz. Hayal atölyesini çok seviyoruz” diye konuştular.

Diğer Haberler

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 99. Yıl Dönümü

Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulünün 99. yıl dönümü …

Müftü Çetin, “2019 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası” Münasebetiyle Erzincan Valiliği’ni Ziyaret Etti

Erzincan Valisi Ali Arslantaş, “2019 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası” münasebetiyle kendilerini ziyarete gelen Erzincan İl …