28 Mart Perşembe , 2024
Home Buradasınız/ GÜNCEL Buradasınız/ Dr. Oğuzhan Aydın: Türk Milleti Güçlü Bir Millettir

Dr. Oğuzhan Aydın: Türk Milleti Güçlü Bir Millettir

Türk Milleti Güçlü Bir Millettir
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinin düzenlediği söyleşide konuşan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Oğuzhan Aydın, Türkler medeniyetlerini Buhara’da doğurdular, Buhara’dan Bursa’ya aktardılar ve Bursa’dan Bosna’ya taşıdılar. Bu ilmi, kültürü, irfanı taşıdılar. Türk milleti geleneği ile, karakteri ile, kültürü ile güçlü bir millettir” dedi.
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesince her hafta düzenlenen Yazarlar buluşuyor söyleşisinin bu haftaki konuğu Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim üyesi Eğitimci Yazar ve aynı zamanda Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektör Danışmanı Dr. Oğuzhan Aydın oldu.
Erzincan kamuoyunun yakından tanıyıp sevdiği Türkiye’nin bir çok ilinde ve aynı zamanda Türki Cumhuriyetleri’nde seminer ve konferanslar veren Eğitimci Yazar Dr. Oğuzhan Aydın, Erzincan Belediyesi Millet Kıraathanesinde dinleyicileri ile buluşarak “Buhara’dan Balkanlara Yesevi Ruhu” konusu üzerinde söyleşide bulundu. Dr. Oğuzhan Aydın konuşmasına Yahya Kemal Beyatlı’nın şiiri ile başladı.
BUHARA’DAN ANADOLU’YA,ANADOLU’DAN BALKANLARA
Üsküp’ün uzun yıllar Osmanlı toprakları içinde yer aldığını belirten Aydın, “Üsküp Yahya Kemal’in, Mehmet Akif Ersoy’un, Şemsettin Sami’nin çıktığı topraklardır. Müslüman Türkler medeniyetlerini Buhara’dan doğurdular. Buhara’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan da Balkanlara getirdiler. Ahmet Yeseviler, Hacı Bektaşiler ve Yunus Emreler nasıl Anadolu’nun mayasını tutturdularsa Balkanlarda da sarı Saltuklular ve Gülbabalar orasının mayasını tutturdu. Bu yüzden İstanbul, Bursa, Erzurum bizim için neyse Üsküp’ te bizim için odur” dedi.
BİR ELMANIN YARISI ANADOLU İSE DİĞER YARISI BALKANLARDIR
Makedonya’da birçok Türk yaşadığına dikkat çeken Aydın, “Bir elmanın yarısı Anadolu ise diğer yarısı Balkanlardır” diyerek, Balkanlarda her vatandaşın Türkiye’yi yakinen takip ettiğini, kalbi Türkiye ile attığını dile getirerek Üsküp’ün ülkemiz açısından önemine vurgu yaptı.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Oğuzhan Aydın, Hoca Ahmet Yesevi’nin Türk Dünyası’ndaki yerine vurgu yaparak, “Türkistan’da Buhara’da ve bütün Türk Dünyası’nda 99 000 alperen yetiştirdiğini ve aynı zamanda birer ozan olan bu alperenlerin Anadolu’nun Sultan Alparslan tarafından maddi fethinden önce manevi fethini tamamladıklarını” söyledi.
TÜRKLER İLMİ, KÜLTÜRÜ, İRFANI TAŞIDILAR
Yesevi’nin alperenlerinin Anadolu’daki aşıklık geleneğinin öncüleri olduğuna dikkati çeken Dr. Aydın, “Aşıklarımız, ozanlarımız Ahmet Yesevi’den el aldılar. Yesevi’nin Anadolu daki mirasçıları; Yunus Emre, Hacı Bektaş,Hacı Bayram, Balkanlardaki mirasçıları Sarı Saltuk ve onların mirasçıları Karsda Şemlik, Erzurum da Sümmanidir.
Bundan dolayı bizde üç B kuralı vardır. Türkler medeniyetlerini Buhara’da doğurdular, Buhara’dan Bursa’ya aktardılar ve Bursa’dan Bosna’ya taşıdılar. Bu ilmi, kültürü, irfanı taşıdılar. Türk milleti geleneği ile, karakteri ile, kültürü ile güçlü bir millettir” dedi.
Erzincan’ı Erzincan yapan Yıldırım Beyazıt döneminde Şehy Muhammet Erzincani, Terzi Baba, Piri Sami Hazretleri, yani her vilayetin bir alpereni olduğunu, bir manevi sahibi olduğunu söyleyerek, Bunlar Anadolu’nun manevi direkleridir dedi.

Diğer Haberler

Prof. Dr. Erdem Yavuz TYB’ de Erzincan’ın Kurtuluşunu Anlattı

Prof. Dr. Erdem Yavuz Yazarlar Birliğinde Erzincan’ın kurtuluşunu anlattı Erzincan Ermeni olaylarının yoğunlaştığı bir yerdi …

Tercan Halk Eğitim Merkezînden Kurs Atağı

Tercan Halk Eğitim Merkezî Müdürlüğü istihdama yönelik olarak mesleki kurslar açmaya devam ediyor. Tercan Halk …