Home Buradasınız/ GÜNCEL Buradasınız/ Heb: Kurumum ve şahsım adına “Müzeler Haftasını” tebrik eder saygılar sunarım

Heb: Kurumum ve şahsım adına “Müzeler Haftasını” tebrik eder saygılar sunarım

Dünya kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacıyla Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından kabul edilen 18 Mayıs “Uluslararası Müzeler Günü” dolayısıyla Erzincan İl Kültür ve Turizm Müdürü Arda Heb bir mesaj yayımladı.
Heb mesajında; ”Dünya kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacıyla Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından 18 Mayıs “Uluslararası Müzeler Günü” kabul edilmiş olup; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından’ da tüm dünyada “Müzeler Günü” ilan edilmiştir. Ülkemizde 1982 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığımızın girişimleriyle 18-24 Mayıs her yıl “Müzeler Haftası” olarak kutlanmaktadır.
Sözlük anlamı olarak kültürel ya da tarihsel değeri olan nesnelerin toplanarak sergilendiği yerlere müze adı verilir. Müzeler bilim, kültür, din, tarih ve güzel sanatlarla ilgili yer üstü ve yer altı taşınmaz belgeler olarak nitelenen kültür varlıklarını tespit eden, bilimsel metotlarla açığa çıkaran, inceleyen, koruyan, sergileyen, halkımızın kültür ve tabiat varlıkları konusundaki ilgisini ve sanat zevkini yükselten eğitim kurumları olarak görev yapmaktadır.
Müzeler, kazılar sonucu ortaya çıkan eserlerin sergilendiği “Arkeoloji Müzeleri” ; Geçmiş uygarlıkların gelenek, görenek, giysi ve gündelik hayatla ilgili eserlerin sergilendiği “Etnografya Müzeleri” ; Toplumun tarihsel gelişimini sistemli bir biçimde inceleyen, açıklayan ve sergileyen “Tarih Müzeleri” ; Resim, müzik ve heykel gibi dallarda yapılan eserlerin sergilendiği “Güzel Sanatlar Müzeleri” ; Kapalı mekanlarda sergilenmesi mümkün olmayan eserlerin sergilendiği “Açık Hava Müzeleri” ; Teknolojinin tarih boyunca geçirdiği değişimin sergilendiği “Bilim Müzeleri” ; Çeşitli dönemlere ait askeri malzeme ve silahların sergilendiği “Askeri Müzeler” ; Bitki ve hayvan örneklerinin sergilendiği “Doğa ve Çevre Müzeleri” ; Şahıs ve kurumlar tarafından bir araya getirilmiş eserlerin sergilendiği “Özel Müzeler” gibi sınıflara ayrılabilmektedir. Bu sınıflandırmadan güzel Erzincan’ımız bu güne kadar kendine bir pay çıkaramamış ve ilimizde müze kurulamamıştır.
Bu eksiğimizin giderilmesi ile ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından başta Valimiz Sayın Ali Arslantaş ve Rektörümüz Sayın İlyas Çapoğlu beyefendilerin büyük katkıları ve destekleri ile Rektörlük Sanat Galerisi olarak kullanılan binanın “Erzincan Müzesine” dönüşümü ile ilgili talep dosyası hazırlanarak Bakanlığımıza sunulmuş ve önümüzdeki günlerde olumlu neticesi beklenmektedir.
Amacı doğa ve kültür varlıklarının tanıtılması, milli değerlerimiz olan kültür varlıklarının korunması, onarılması ve saklanması ile gelecek kuşaklara aktarılması için yapılmakta olan çalışmaların anlatılması, müzelerimizi tanıtmak, değerlerimize sahip çıkılarak yurt dışına kaçırılmasını engellemek ve müzelerimizin eğitim ve kültür merkezi olduğunu göz önüne alarak özellikle okul çağındaki çocuklarımıza ve halkımıza duyurmak olan müzeler haftasında bizde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müze Müdürlüğümüz uzmanları tarafından okullarda müzeler hakkında bilgilendirici seminerler, İlçelerimizdeki kültürel değerlerimizi tanıtmaya yönelik turlar ve il içindeki kazı çalışmaları ve restorasyon yapılan alanlara düzenlediğimiz gezi programları ile her yaştan öğrenci kardeşlerimize programlar tertipleyerek bilinçli bireyler yetişmesi konusunda katkı sağlamaya gayret gösterme çabası içerisindeyiz.
Kurumum ve şahsım adına “Müzeler Haftasını” tebrik eder saygılar sunarım” dedi.

Diğer Haberler

Prof. Dr. Erdem Yavuz TYB’ de Erzincan’ın Kurtuluşunu Anlattı

Prof. Dr. Erdem Yavuz Yazarlar Birliğinde Erzincan’ın kurtuluşunu anlattı Erzincan Ermeni olaylarının yoğunlaştığı bir yerdi …

Tercan Halk Eğitim Merkezînden Kurs Atağı

Tercan Halk Eğitim Merkezî Müdürlüğü istihdama yönelik olarak mesleki kurslar açmaya devam ediyor. Tercan Halk …