28 Mart Perşembe , 2024
Home Buradasınız/ GÜNCEL Buradasınız/ “Orda Bir Köy Var Uzakta”

“Orda Bir Köy Var Uzakta”

Büyük şehirlerde yaşayan ama doğup büyüdüğü köyü özleyenlerin dillerinden düşmeyen “Orda Bir Köy Var Uzakta” şiirinin yazıldığı Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Apçağa köyü Doğu Anadolu’nun turist çeken yerleşim yerlerinden biri haline geldi.
Orda bir köy var, uzakta, O köy bizim köyümüzdür. Gezmesek de, tozmasak da, O köy bizim köyümüzdür.” Ahmet Kutsi Tecer’in ünlü “Orda Bir Köy Var Uzakta” şiiri bu dizelerle başlıyordu.
Büyük şehirlerde yaşayan ama doğup büyüdüğü köyü özleyenlerin dillerinden düşmeyen bu dizelerin 1927 yılında yazıldığı Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Apçağa (Tecer’in babasının da köyü), artık Doğu Anadolu’nun turist çeken yerleşim yerlerinden biri haline geldi. Müze olarak kullanılan Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi’nin de bulunduğu köyün girişinden itibaren ziyaretçileri, güler yüzlü köylüler karşılıyor. Munzur Dağı’nın eteklerinde olması kadar çok yakınından geçen Fırat Nehri’nin oluşturduğu muhteşem coğrafya da köye ayrı bir hava veriyor.
DOKUZ TANE AHŞAP EV KORUMA ALTINA ALINDI
Munzur Dağları’nın batı eteklerinde yer alan köyün çekiciliğinin ana nedeni, koruma altına alınan 200–300 yıllık taş, ahşap ve kerpiçten oluşan tarihi evlerinin insanlara verdiği sıcaklıktır. Bu evlerin çağdaş yaşamda ayakta kalan kültür mirasımızın en önemli eserleri arasına çoktan girdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Konukevi olarak kullanılan Apçağa Konağı’nın da bulunduğu Apçağa Köyü’nün, girişinden itibaren ziyaretçileri karşılayan, güler yüzlü köylüleri bulunmaktadır Apçağa’nın yıldızı, Kemaliye’deki tarihi evlerin Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı’nın “7 Bölge 7 Kent” projesine dahil edilmesiyle parladı. Apçağa’da, tarihi değer taşıyan ve koruma altına alınan dokuz ahşap ev var. Ahşap evler, modern dünyada ayakta kalan kültür mirasımızın en önemli eserleri arasında yer alıyor. Osmanlı’nın sivil mimarisini yansıtan evlerde sofa, divanhane, kiler, selamlık gibi bölümler ziyaretçileri geçmişe götürüyor. Tüm tarihi Kemaliye evlerinde olduğu gibi taş, ahşap ve kerpiçin bir arada kullanılmasıyla yapılan evler aslına uygun restore edildiği için gezenlerde nostaljik duygular uyandırıyor.
HER MEVSİMDE TURİST AĞIRLIYORLAR
Evlere ziyarete gelen diğer köylülerin hayvanlarını bırakarak çıkabileceği merdivenin ardından dinlendiği oda, sohbet ettiği ve kahve içtiği oda, aynı kattaki misafir yatak odaları ve herkesin birlikte oturduğu divanhane görülmeye değer. köyde sürekli yaşayan yaklaşık 200 kişi bulunuyor. Yaz aylarında memleketlerine gelenlerle birlikte bu sayı yaklaşık 500 kişiyi buluyor. Apçağa Köyüne gelen ziyaretçileri yüzyıllar öncesine götürdüğü için gelen turistleri de evlerde misafir ediliyor.
BİR ÇOK KÜLTÜRE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Çağlayan su anlamına gelen Apçağa’nın tarihi MÖ 2’nci yüzyıla kadar uzanıyor. Asur, Pers, Roma-Bizans, Arap kültürlerine ev sahipliği yapan Apçağa, 1421’de Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katıldı. Osmanlı mimarisini gösteren evleri dışında tarihi hamamı ve fırınıyla pek çok çeşmesi bulunan Apçağa, okuma odası olan ender köylerden. Köyün müzesinde ise eski dönemlerine ait pek çok eser sergileniyor.

Diğer Haberler

Prof. Dr. Erdem Yavuz TYB’ de Erzincan’ın Kurtuluşunu Anlattı

Prof. Dr. Erdem Yavuz Yazarlar Birliğinde Erzincan’ın kurtuluşunu anlattı Erzincan Ermeni olaylarının yoğunlaştığı bir yerdi …

Tercan Halk Eğitim Merkezînden Kurs Atağı

Tercan Halk Eğitim Merkezî Müdürlüğü istihdama yönelik olarak mesleki kurslar açmaya devam ediyor. Tercan Halk …