Home Buradasınız/ GÜNCEL Buradasınız/ Ters Lale Türleri Erzincan’da Islah Ediliyor

Ters Lale Türleri Erzincan’da Islah Ediliyor

2006 yılında başlatılan ve iki etaptan oluşan çalışma kapsamında Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunda eçmiş yıllarda 19 ilden toplanan 32 türden oluşan yaklaşık 350 ters lale soğanından yapılan ıslah çalışmaları sürüyor. 3 çeşit üzerinde yürütülen tescil çalışmalarında Aslay, Doğu Güneşi ve Vuslat ismi verilen lale çeşitleri tescil edildi. 37 tür lale soğanından şimdiye kadar 40 bin civarında ters lale soğanı elde edildi.
Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Türkiye’de ilk defa ‘Türkiye Fritillaria L.(Ters Lale) Türlerinde Çeşit Geliştirme ve Yeni Çeşitlerin Sektöre Kazandırılması ’projesini 2006 yılında hayata geçirildi. TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında, Türkiye’de ki 19 ilden 32 tür olmak üzere yaklaşık 350 lale soğanı toplandı.
Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunda 2006 yılında başlatılan ve iki etaptan oluşan çalışma kapsamında, geçmiş yıllarda 19 ilden toplanan 32 türden oluşan yaklaşık 350 ters lale soğanından yapılan ıslah çalışmaları devam ediyor. Islah çalışmaları kapsamında 3 çeşit üzerinde yürütülen çalışmalarda, tohum tescillenmesinin ardından Ters Laleler süs bitkisi alanında Türkiye ve ardından Dünya ülkelerine açılacak.
2010 yılında başlatılan ıslah çalışmalarının ardından İsveç Botanik Bahçesinden gen havuzuna kazandırılan toplam 37 tür lale soğanından şimdiye kadar 40 bin civarında ters lale soğanı elde edildi. 3 çeşit üzerinde yürütülen tescil çalışmalarında Aslay, Doğu Güneşi ve Vuslat ismi verilen lale çeşitleri tescil edildi.
Ters Laleler süs bitkisi alanında ilk önce yurt içinde ardından Dünya ülkelerine satışı sunularak ekonomiye kazandırılacak.
Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Merasl Aslay yaptığı açıklamasında; “Ters laleler hüzün çiçekleri. Hüzün çiçeklerinin diğer lalelerden farkı bizim çiçeklerimiz aşağıya doğru, yere doğru bakmaktalar. Mahcup bir görüntüye sahip oldukları için hüznü temsil etmekteler. Bu proje yine Türkiye’miz çok güzel doğal bitkilere sahip. Onların içerisinde de ters laleler ayrı bir önem arz etmekte. Dünyada 160 tür var. Bunların 43’ü ülkemizde bulunmakta ve yarısı yani yüzde 50’si endemik, sadece ülkemize ait türler bunlar./ Doğadan topladık100 rakımdan 3035 rakıma kadar yüksekliğe sahip dağlardan getirdik bitkilerimizi. Koleksiyon bahçesi oluşturduk, muhafaza altına aldık bunları. Şuanda da amacımız; hem sosyal yönüyle toplumumuza bu bitkilerimizi tanıtmak, ekonomiye kazandırmak, çeşit geliştirmek./ Bundan sonraki aşamamız yine çeşit geliştirmeye çok farklı, doğadaki formlarından farklı yeni çeşitler elde etmek ve bunu piyasaya sunmak. Şimdi asıl amacımız, projenin bundan sonraki amacı bu çeşitlerimizi, türlerimizi ekonomiye kazandırmak ve bunun içinde yine bir proje başlattık. Sözleşmeli çiftçilerimize ters lale türlerimizden vereceğiz. Bunların üretimiyle ilgili gerekli teknik desteği biz enstitümüz olarak çiftçilere sağlayacağız ve bunları artık üretip piyasaya sunulmasını sağlayacağız. Ana hedefimiz; gen kaynağımızı sürdürülebilir hale getirmek. Bunu ekonomiye kazandırmak, aynı zamanda da bu doğal güzelliklerimi Türkiye ile buluşturmak. Türkiye’ye tanıtmak” dedi.
Ardından konuşan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Birol Karadoğan ise; “Türkiye’de ilk kez ters laleler enstitümüzce tescillenmiş ve koruma altına alınmıştır. Bu koruma altına aldığımız lalelerimizi özel sektöre kazandırmayı hedeflemekteyiz. Bu maksatla da Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün organize ettiği ulusal bir proje kapsamında da yeni bahçeler kurmaktayız ve bunu sözleşmeli çiftçilere dağıtacağız inşallah./Şuan mevcut çalışma alanımızda 37 türümüz mevcut olup, bunlardan üç türünü tescil ettirmiş bulunmaktayız. Bunlar Aslay, Doğu Güneşi ve Vuslat ismini verdiğimiz lale çeşitlerimizdir. Bu çalışmalarımız devam etmekte olup, ileriki yıllarda da yeni çeşitleri sektöre kazandırmayı hedeflemekteyiz. İnşallah bu tescil ettirdiğimiz çeşitlerle ilgili piyasa arzı bu yılın sonuna doğru gerçekleştirmeyi planlamaktayız” dedi.

Diğer Haberler

Cumhur İttifakı Olarak Erzincan’da Belediyeyi Kazanacağız

AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, 31 Mart Yerel Seçim sürecini değerlendirerek Erzincan’da Cumhur ittifakıyla …

Prof. Dr. Erdem Yavuz TYB’ de Erzincan’ın Kurtuluşunu Anlattı

Prof. Dr. Erdem Yavuz Yazarlar Birliğinde Erzincan’ın kurtuluşunu anlattı Erzincan Ermeni olaylarının yoğunlaştığı bir yerdi …